Dondurulmuş Embriyo Transferi

Dondurulmuş Embriyo Transferi

Tüp Bebek (IVF) tedavisinde embriyo transferi aşaması; taze embriyo transferi ve dondurulmuş embriyo transferi olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Dondurulmuş Embriyo Transferi, önceki bir tüp bebek döngüsünde dondurulan bir embriyonun çözünerek kullanılmasıdır. Bu işlem sayesinde yumurta toplama ve dölleme aşamalarının her tüp bebek döngüsünde tekrar edilmesi gerekliliği ortadan kalkar. Dondurulmuş Embriyo Transferi tüp bebek tedavisinden yıllar sonra da uygulanabilir.

Dondurulmuş embriyo transferi nedir?

Tüp bebek döngüsünde toplanan embriyoların vitrifikasyon işlemi ile dondurularak sonrasında sıcaklığı -196°C olan sıvı nitrojenle dolu tanklarda saklanması işlemi embriyo dondurma olarak adlandırılmaktadır. Dondurulmuş embriyo transferi de dondurulup saklanan embriyoların çözülerek kadının rahmine geri aktarılması işlemidir.

Dondurulmuş embriyo transferi, güvenli bir yöntem oluşu ve gebelikte yüksek başarı oranları nedeniyle tüp bebek tedavisi kapsamında yaygın olarak uygulanmaktadır.

Bu yöntem, tüp bebek tedavisi deneyen çiftlerde kümülatif gebelik şansını artırmak için yapılmaktadır. Ayrıca hiperstimülasyon riski olan kadınlarda da embriyo dondurma işlemi yapılarak, uygun zamanda daha sonra transfer edilmesi önerilmektedir.

Bunun yanı sıra daha ileri bir tarihte çocuk sahibi olabilmek için önceden embriyo dondurma işlemi yapılan kişilere de uygulanır.

Dondurulmuş embriyo transferi neden yapılır?

Embriyo transferinin aynı tüp bebek döngüsü içinde gerçekleştirilmesi yerine dondurularak ileri bir tarihte yapılmasının bazı avantajları vardır.

  • Doğal adet döngüsü sırasında yumurtlamadan hemen önce östrojen seviyeleri yükselir. Böylece yumurtlama tetiklenir ve yumurtalıklar progesteron hormonu üretmeye başlar. Progesteron da döllenmiş yumurtayı beslemek üzere rahim duvarının gelişimini tetikler. Progesteron yanıtı ile rahim duvarı gelişimi arasındaki bu senkronizasyon gebelik için en ideal ortamı yaratır. Tüp bebek tedavisi sırasında ise yumurtalıklar uyarılarak östrojen seviyeleri doğal döngüden çok daha yüksek seviyelere çıkar. Östrojen seviyesindeki bu yapay zirve, progesteron üretimini erkenden tetikler. Bazen ilaçla baskılanmasına rağmen progesteron seviyeleri çok erken yükselebilir ve rahim duvarı çok hızlı gelişebilir. Bu da embriyo-endometrium senkronizasyonunu bozarak embriyo transferinin başarısını olumsuz etkiler. Dondurulmuş embriyo transferi ile bu uyumsuzluk riski önlenir. Kadının hormonları normale döndükten ve rahim kalınlığı istenilen ideal seviyeye geldikten sonra dondurulmuş embriyolar çözülerek transfer edildiğinde gebelik şansı da yükselmektedir.
  • Dondurulmuş embriyo transferi sayesinde birden fazla tüp bebek denemesi gerektiğinde, her seferinde kadın yeniden hormon uyarımı ve yumurta toplama döngüsünden geçmek zorunda kalmaz.
  • Tüp bebek döngüsünde birden fazla embriyo elde edildiğinde, biri transfer edilirken geri kalanlar için genellikle embriyo dondurma yöntemi önerilmektedir. Bunun nedeni, aynı anda birden fazla embriyo transfer edilmesi halinde çoğul gebelik riskinin oluşmasıdır. İlk embriyo transferi başarısız olursa, dondurulmuş embriyolar çözülerek yeniden transfer edilebilir.
  • Embriyolara genetik inceleme planlandığında biyopsi işlemi yapıldıktan sonra dondurularak inceleme sonrası sağlıklı bulunan embriyoların daha sonra transferi yapılabilmektedir.

Dondurulmuş embriyo transferi nasıl yapılır?

Dondurulmuş embriyo transferi doktor tarafından yapılan değerlendirme sonrası doğal bir döngü sırasında (ilaçsız) veya hormon takviyeleri ile hazırlanmış bir döngüde gerçekleştirilebilir.

Dondurulmuş embriyo transferinde, tüp bebek döngüsündeki taze embriyo transferiyle aynı prosedür izlenir. Embriyo sıvı nitrojenden çıkarılarak çözüldükten sonra, embriyoyu içeren ince bir kateter, ultrason eşliğinde servikal kanala ve rahim boşluğuna nazikçe sokularak embriyolar rahime yerleştirilir. Daha sonra kateter çıkarılarak embriyonun başarılı bir şekilde transfer edilip edilmediği kontrol edilir. Dondurulmuş embriyo transferi, anesteziye ihtiyaç duyulmayan basit bir işlemdir.

Transferden sonra hamilelik gerçekleşene dek progesteron desteği uygulanır.

Embriyo transferinden yaklaşık 11 ila 14 gün sonra gebelik kan testi yapılır. Kan testi, hamilelik sırasında üretilen Human Chorionic Gonadotropin (hCG) hormonunu ölçer. Embriyo transferinden sonra gebelik testine kadar yorucu faaliyetlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması önerilir.