
Gebelik Öncesi Öneriler
Çoğu kadının bildiği üzere; sağlıklı bir hamilelik sürecinde anne adaylarının gebe kaldıktan itibaren doğum anına kadar bir dizi yaşam değişikliğine uymaları gerekir. Ama aslında hamilelikten önce, çocuk sahibi olma kararının verilmesiyle birlikte dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.
Planlanan gebelik öncesinde hayat tarzıyla ilgili değişiklikler ve uyulacak öneriler, kişiyi hem zihinsel hem de fiziksel anlamda hamileliğe hazırlamaya yardımcı olur. Kişi kendini ve vücudunu hamileliğe ne kadar iyi şekilde hazırlarsa sürecin rahat şekilde ilerleme olasılığı da o derece yüksek olacaktır.
Doktorunuzla görüşün:
Gebeliğe hazırlık aşamasında ilk adım bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına başvurmak olmalıdır. Genel sağlık durumunuz ve sağlık öykünüz doktorunuz tarafından değerlendirildikten sonra yaşam alışkanlıklarınızda yapmanız gereken değişiklikler, almanız gereken takviyeler, yaptırmanız gereken testler belirlenir.
Genetik hastalık riski varsa gebelik öncesi ilgili testler yapılarak genetik danışmanlık sonrası uygun olabilecek yöntemler açısından değerlendirilmelidir.
Kronik hastalıklara sahip olanlar için de hamilelik öncesi ve sırasında yapılması gerekenler ve olası riskler yine doktor tarafından anne adaylarına aktarılmaktadır.
Öte yandan hepatit B, suçiçeği, kızamıkçık gibi hastalıklara karşı bağışıklığı olmayan kişilerin hamilelik öncesi bu aşıları yaptırması önerilmektedir. Kızamıkçık aşısı gibi canlı aşılardan sonra 3 ay gebelikten korunma önerilmektedir. Ayrıca Hepatit C, HIV virüs taramalarının da gebelik öncesi yapılması uygun bir yaklaşımdır.
Sigara ve alkolü bırakın:
Sigara ve alkol kullanımı hem hamile kalmayı zorlaştırmakta hem de olası bir hamilelikte düşük riskini artırmaktadır.
Sigara erken doğumdan düşüğe, ani bebek ölümlerinden çocukta solunum problemlerinin gelişmesine kadar bir dizi üzücü duruma sebebiyet verebilmektedir.
Alkol de bebeğin anne karnındaki gelişimine ve doğum sonrası sağlığına olumsuz etki edebilir. Vücudu sağlıklı bir hamilelik sürecine hazırlamak için sigara ve alkol bırakılmalıdır.
Sağlıklı beslenin, hareketsiz kalmayın:
Sağlıklı beslenmeye hamile kalmadan önce başlamak önemlidir. Sebze, meyve, tahıl, bakliyat, kalsiyum içeriği yüksek yiyecekler, demir içeren besinler tüketilmelidir. Günlük su tüketimine de dikkat edilmelidir.
Öte yandan günlük egzersiz de hamilelik öncesi vücudun hazırlanmasına yardımcı olur. Herhangi bir sağlık engeli bulunmadığı takdirde hamilelik öncesinde ve hamilelik süreci boyunca günlük yürüyüş önerilmektedir.
Folik asit takviyesi alın:
Hamilelik sürecinde folik asit takviyesi alınmalıdır. Genellikle günlük 400 μg folik asit içeren vitamin ve mineral takviyesi önerilmektedir. Folik asit bebekte merkezi sinir sistemi gelişimini destekler. Nöral tüp defekti anomalilerinin oluşma riskini azaltır.
Kafein tüketimine dikkat edin:
Kafein içeren içecek ve yiyeceklerden mümkün olabildiğince kaçınılmalıdır. Fazla miktarda kafeinin kadınlarda yumurta kalitesini bozduğu bilinmektedir.
İdeal kilonuza erişin:
Aşırı kilolu ve aşırı zayıf olmak hamileliği zorlaştırabilir. Aşırı kilo, hamilelikte yüksek tansiyon, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), gebelik şekeri, erken doğum gibi riskleri beraberinde getirir. Aşırı zayıf olmak ise, erken doğum ve bebeğin çok düşük kiloda doğması gibi risklere yol açabilmektedir.
Hamile kalmadan önce ideal kiloya ulaşmak için gerekli yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır.
Stresi doğru yönetin:
Stresin insan sağlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle hamilelik öncesinde stresi iyi yönetmek, gebeliğin hemen gerçekleşmemesi halinde endişe ve kaygıya kapılmamak önemlidir.
Öte yandan ruh sağlığından endişe eden kişilerin hamile kalmadan önce bu konuda uzman bir doktora başvurarak yardım almaları önerilmektedir.
Yumurtlama günlerinizi öğrenin:
Takvim yöntemi, bazal vücut sıcaklığı kontrolü veya ovulasyon testleri ile yumurtlama günlerinin öğrenilmesi mümkündür. Yumurtlama günleri hamilelik şansının yüksek olduğu zamanı göstermektedir.
Tahmini doğum tarihi hesaplama
Hamilelik süreci genellikle 40 hafta (9 ay 10 gün); bazı kadınlarda da 38 hafta sürmektedir. Doğumun gerçekleşeceği tarihi hesaplamanın en basit yolu son adet dönemi (SAT) baz alınarak yapılır. Düzenli adet gören kadınlarda SAT’a göre tahmini doğum tarihi hesaplamanın iki yolu vardır.
- Son adetin ilk gününden başlanarak 40 hafta (280 gün) sayılır.
- Son adetin ilk gününden 3 ay geri gidilir; daha sonra bu tarihe 7 gün eklenir.