Myomlar

Myomlar

Myomlar rahim içindeki kas hücrelerinden gelişen iyi huylu tümörlerdir. Rahim fibroidleri veya leiomyomlar olarak da adlandırılan myomlar, genellikle kadınların doğurganlık yıllarında ortaya çıkmaktadır. Birçok kadında hayatının bir döneminde myom gelişebilir. Ancak çoğu zaman semptom göstermediği ve herhangi  yakınmaya yol açmadığı için hastalar myomları olduğunu fark etmezler. Myomlar genellikle rutin gerçekleştirilen jinekolojik muayene sırasında veya ultrason taramasında tesadüfen keşfedilir.

Myom tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Herhangi bir yakınmaya yol açmayan myomların takip edilmesi yeterlidir. Semptomlara neden olan myomlar ise gerek görüldüğü takdirde cerrahi olarak veya minimal invaziv prosedürlerle çıkarılabilir.

Myom nedir? Türleri nelerdir?

Myomlar, rahim içinde veya çevresinde gelişebilen, hızlı veya yavaş büyüyebilen, iyi huylu (benign) tümörlerdir.  Kadınlarda görülme sıklığı son derece yaygındır ve çok nadir vakalar dışında kansere dönüşmezler.

Miyomların boyutları, gözle görülmeyecek kadar küçük kitlelerden, rahmin şeklini bozabilecek kadar büyük kitlelere kadar değişebilir. Kişide tek bir myom olabileceği gibi birden fazla myom da görülebilir.

Myomlar bulundukları yere, büyüklüklerine ve semptomlarına göre sınıflandırılmaktadır. Çapı 5 cm'ye kadar olan myomlar küçük, 5-10 cm arasındaki myomlar orta, 10 cm ve üzerindeki myomlar ise büyük olarak kabul edilebilir.

En sık görülen myom tipi, rahim duvarında bulunan intramural myomlardır.

Rahim dışına doğru büyüyen myomlar ise subserozal myomlar olarak adlandırılır. Bu tip myomlar mesane ve yakındaki diğer organlara bası yapabilir. Myomlar  çok büyüdüklerinde veya sayı olarak çok olduklarında rahmin şeklini bozabilirler.

Yaygın görülmeyen submukozal myomlar uterus boşluğunda bulunur ve ağır kanamalara neden olabilirler.

Pedinküle miyomlar da kendilerini rahme bağlayan bir sap geliştirerek şiddetli ağrıya neden olabilir.

Myom neden olur?

Myomların nedenleri çok çeşitli olabilir. Östrojen hormonunun myomların büyümesini tetiklediği bilinmektedir. Bunun yanı sıra yaş da myom gelişiminde etkilidir.

Genellikle 35 yaşın altındaki kadınlarda myomlar daha hızlı büyümektedir. Menopozla birlikte hormon seviyelerinin azalmasıyla myomlar da küçülme eğilimine girer.

Erken adet görme, alkol ve kafein tüketimi, genetik faktörler, obezite, hipertansiyon gibi hastalıkların varlığı, beslenme alışkanlıkları da myom gelişiminde kolaylaştırıcı faktörler olabilmektedir.

Myom belirtileri nelerdir?

Myom semptomları tümörün büyüklüğüne ve yerine göre değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte kimi hastalarda myom şiddetli belirtilerle kendini gösterirken, kimilerinde ise hiçbir yakınmaya yol açmaz.

Myomların en sık görülen belirtileri ise şöyledir:

  • Ağır, ağrılı veya uzun süreli adetler ve buna bağlı gelişen kansızlık
  • Adet dönemleri arasında kanama
  • Pelvik ağrılar ve bazen de bel bölgesini tutan ağrılar
  • Alt karın bölgesinde dolgunluk hissi
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı veya idrar yapmada zorluk
  • Kabızlık veya ishal
  • Gebe kalmada zorluk
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı

Myom nasıl tedavi edilir?

Herhangi bir ağrıya veya farklı şikayetlere neden olmayan myomlar tedavi gerektirmez. Bu tip hastalarda takip yeterlidir.

Hastanın yaşam kalitesini etkileyen şiddetli semptomlar varsa; myom büyükse ve çevredeki organlara bası yapma potansiyeline sahipse, aşırı kanama durumu varsa ya da hamile kalmak isteyen kadınlar için engel teşkil ediyorsa çeşitli tedaviler uygulanır.

Myomlara bağlı semptomlar ilaçla veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

İlaç tedavileri semptomları gidermeye yönelik yaklaşımlardır. Ağır kanamalı adetler, kansızlık ve pelvik ağrı şikayetlerinde uygulanabilir. Doğum kontrol hapları, hormon içeren ve hormonal düzenlemeye yardımcı ilaçlar, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, antifibrinolitik ilaçlar, kansızlık olan hastalara demir ve vitamin takviyeleri verilebilmektedir.

Cerrahi tedavide ise myomları çıkarmak için farklı teknikler uygulanabilmektedir. Myomektomi (sadece myomun çıkarılması -açık operasyon, laparoskopi veya histeroskopi ile), endometriyal ablasyon, ultrason rehberliğinde Laparoskopik Radyofrekans Ablasyon ve Histerektomi (rahmin total olarak alınması-doğurganlığını tamamlamış kişilerde) myomlarının tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemlerdir.